Yerli Malı Belgesi bir mal veya hizmetin üretiminde yerli unsurların kullanıldığını gösteren bir belgedir. Türkiye’de 2005 yılında çıkarılan 5223 sayılı Kanun ile yerli malı kullanımı teşvik edilmeye başlamıştır. Bu teşviklerin amacı yurt içinde üretilen ürünlerin kullanımını arttırmak ve yerli üreticilerin rekabet gücünü arttırmaktır. Yerli Malı Belgesi ürünlerin üzerinde yer alan bir damga ya da etiketle gösterilir. Bu belge hem tüketici hem de üretici için büyük faydalar sağlamaktadır. Tüketicilerin yerli ürünlere olan ilgisi artarken üreticilerin de yerli malı kullanımını arttırarak daha rekabetçi hâle gelmeleri hedeflenmektedir. İthal ürünlerle rekabet edebilmek için de yerli malı kullanımının teşvik edilmesi önem arz etmektedir.
Yerli Malı Belgesinin Önemi Nedir ve Neden Alınmalı?
Yerli Malı Belgesi ürünlerin gerekli tüm aşamalarının yerli olarak gerçekleştirildiğini kanıtlayan bir belgedir. Bu belge yerli üretimin desteklenmesi amacıyla oluşturulmuştur. Yerli malı belgesi ürünün Türk üretimi olduğunu ve ulusal ekonomiye katkı sağladığını gösterir. Yerli üretimle birlikte temiz enerji kaynaklarının kullanılışı çevre dostu üretim ve düşük karbon ayak izi gibi sürdürülebilirlik konularına da dikkat çekilir. Yerli malı belgesine sahip olmak ülke içinde ve dışında satış yaparken avantaj sağlar. Bu belge sayesinde tüketiciler ürünlerin üretildiği ülkeye olan güveni artar. Yerli malı belgesi ulusal ekonomiyi desteklemek ve sürdürülebilirlik konularını ön plana çıkarmak için oldukça önemlidir.